Wie denk dat pizza een authentiek Italiaans gerecht is, komt aan het Gardameer aan zijn trekken, ook als deze gedachte op een misverstand berust. De echte Italiaanse keuken bestaat eigenlijk niet. De keuken verschilt heel erg per regio en dat is aan het Gardameer dan ook zeker te merken. Zeker ook op, en rondom de diverse campings, is veel diversiteit in het eten te vinden.

Uiteraard moet je wel eens wat anders bestellen dan pizza of kalssnitzel (cotoletta milanese) met patat.gardameer eten

De keuken rondom het Gardameer is een verhaal apart. Het meer grenst namelijk aan drie verschillende regio’s: Trentino in het noorden, Veneto in het oosten en Lombardije in het westen.

In de verschillende restaurants rondom het Gardameer en op de camping kun je verschillen tussen deze regio’s goed proeven. Ze hebben echter allemaal één overeenkomst, er staat vaak heerlijke vis op het menu.

gardameer

 

Wie op de gevarieerde menukaarten ‘Sardine di lago’ ontdekt moet zijn kans grijpen. Die zijn de zoetwatersardines die enkel en alleen in het Gardameer voorkomen. Bij elke camping vindt u wel wat kleinere restaurants in de buurt waar u de gerechten van het Gardameer kunt proeven. Spaghetti con sardine di lago is dan ook een zeer populair gerecht aan het Gardameer.

De meer stevige kost komt uit de buurt van het Italiaanse Tretino. Dit komt natuurlijk niet voor niks uit het Alpengebied rondom het Gardameer. Sommige gerechten zijn wellicht voor een zomerse avond op de camping te zwaar, maar enkele keer is een deeg- of kaasgerecht zeer aan te raden. Als de campings rondom het Gardameer in de herfst of in de winter bezoekt is dat natuurlijk een heel ander verhaal. Nog een reden om in deze periode naar de campings van het Gardameer te gaan is dat op de hellingen van de Monte Baldo dan de lokale truffels geoogst worden. Dit is natuurlijk de delicatesse uit Italie.

Natuurlijk zijn er ook veel pastagerechten te vinden rondom het meer. Alles met paddenstoelen is bij de mensen rondom het Gardameer favoriet. Met een dit graag met Italiaanse Risotto. Deze wordt vaak bereid met porchini (het nederlandse eekhoorntjesbrood). In het noorden van de streek vind je polenta, een gele brij van mais, die niet weg te denk is bij een Italiaanse maaltijd. De gerechten zijn vaak zo krachtig dat ze vragen om heerlijke wijnen uit de Gardameer streek. Vaak zijn er goedbetaalde wijnen te koop op de diverse campings. Twee aanbevolen wijnen die in deze streek worden gebotteld zijn Teroldego en Marzemino. De bekendste wijn uit de streek rondom het Gardameer is uiteraard de Barolino, welke van uitstekende kwaliteit is dankzij de grond rondom de campings en het meer.